Natuur in Le Marche

Stranden

De kust van Le Marche, gelegen aan de Adriatische zee, kenmerkt zich door overwegend brede zandstranden. Op een aantal plekken vindt u mooie baaien, zoals ten noorden van Pesaro en natuurlijk bij Numana en Sirolo bij de Riviera del Conero. Le Marche kent een van de grootste aantallen 'schone' stranden, te herkennen aan de blauwe vlag, 'bandiera blu'

De Adriatische kust heeft in Le Marche een ontspannen karakter. Je zult hier geen grote disco's en 'wild' uitgaansleven vinden. Het grootste deel is ‘Italiaans’, dat wil zeggen parasols en ligbedden huren. Voordeel is dat het dan schoon is, er een strandwacht is en dat er meestal een barretje, toiletten en douches zijn. Bezoekers zijn voor het overgrote deel –lokale- Italianen, wat voor een gezellige (en soms rumoerige) sfeer zorgt. Er wordt veel gekwebbeld, getelefoneerd en krantjes gelezen. Italianen gaan vroeg naar het strand en tussen de middag naar huis om te eten. Wanneer je om 12.00 aankomt, kijken je ze soms wat vreemd aan. Gekke buitenlanders die op het heetst van de dag naar het strand gaan…

Meld je in ieder geval even bij de ‘bagnino’, te herkennen aan een zeer gebruinde man met zonnebril onder parasol, die je dan naar een ‘vrije’ plek brengt. Kom je in de loop van de middag dan kun je meestal wel een flinke korting krijgen. Ingeklapte parasols zijn meestal degene die nog vrij zijn. Wil je geen parasol en/of ligbed, zoek dan het vrije strand op ‘ spiaggia libera’ meestal aan het einde van de parasolzone en vaak ook centraal in het strandgebied gelegen. Hier kun je gewoon je handdoek uitspreiden en is het soms ook wat rustiger.

Natuurlijke zwembaden

Behalve de stranden biedt Le Marche ook in het binnenland mogelijkheden tot verkoeling. Op diverse plaatsen vind je natuurlijke ‘zwembaden’. Plaatsen in rivieren waar je kunt zwemmen en spelen. Omdat het in de zomer –vooral in de weekenden- nog wel een s druk kan zijn op het strand, een leuke alternatief en minder druk. Bovendien zit je dan ook nog eens in een prachtige omgeving!

 

De ‘zwembaden’ van de Auro

Tussen Borgo Pace en Parchiule vind je diverse natuurlijke poelen die zeer geschikt zijn om in te zwemmen.

Het water is , zeker in de maanden juli en augustus, aangenaam warm omdat de bedding rotsachtig is en het water vrij vlak. Zodoende warmt het water snel op, maar omdat het stromend is blijft het wel lekker vers.

 

De poelen bij Cagli

Vlak bij Cagli, richting Cantiano / Gubbio, stroomt de rivier door een kloof met diverse watervallen en poelen. Hier kun je zelfs van de rotsen springen en duiken (kijk even waar de ‘lokalen’ dit doen). Mooi helder water. Hoe te bereiken? Volg de hoofdweg vanuit Cagli richting Gubbio. Na ca. 2 km, na uitkomen tunnel, afslaan bij restaurant. Rijd een klein stukje terug en daal af naar de rivier.

 

Gola di Furlo

Even ten westen van Fossombrone vind je de Gola di Furlo. Een kloof die in oude tijden als verbindingsweg diende voor de Romeinen (resten zijn nog onder water te zien).
Hier vind je grote grindstranden langs de rivier waar het goed toeven is. Zeker als het warm is een aanrader, door de kloof staat er bijna altijd een fijn windje. Ook veel gebruikt door Italianen om te picknicken, leuke sfeer.

Volg vanuit Fossombrone de ‘superstrada’ richting Rome. Sla na de tunnel direct af (ri gola di furlo) en rijd de kloof in. Na een km of 2 zie je aan de rechterkant een groot parkeerterrein. 

 

Lago di Fiastra

In het zuiden van Le Marche is het meer van Fiastra in het binnenland een echte publiekstrekker. Hier kun je zwemmen, zeilen en nog veel meer. En natuurlijk met een uitzicht op de Monte Sibillini.
Zeker wanneer de kust soms wat ver is, is dit een prachtig alternatief voor een dagje strand.

Grotten van Frasassi

Het ligt een klein eindje uit de buurt, maar dan heb je ook echt een locatie die de moeite waard is. Een van de pronkstukken van Le Marche zijn de Grotte di Frasassi. Dit is een van de grootste en mooiste grottenstelsels van Europa. Grote met ­kleine stalactieten en stalagmieten ­wedijveren met elkaar om je aandacht. In de enorme kamers zijn het enige wat je hoort het constante, geruststellende geluid van vallende waterdruppels. Er zijn rondleidingen welke onder leiding van een gids gegeven worden in het Italiaans, Frans, Engels of Duits. Er is een 1,5 km lange route uitgezet over brede wandelpaden en ruime trappen. Naast deze route zijn er routes voor de meer gevorderden over minder gemakkelijk begaanbare paden.

De Monte Sibillini bergen

In het zuidwesten van de regio liggen de Monte Sibillini. In de zomer vormen de besneeuwde toppen een mooi wandelgebied, waar je kunt worden overvallen door grote kuddes schapen, en in de winter kunnen de lange latten ondergebonden worden. De hoogste top, de Monte Vettore (2.476m), torent hoog boven dit nationaal park uit. Midden tussen de bergtoppen ligt de Piano Grande. Letterlijk: "de grote vlakte". Het is een indrukwekkend gezicht, vooral in het voorjaar als de vlakte kleurt door de duizenden bloemen.